Acto reflejo

As a reflex

1 PREMIO / AWARD

FABRIANO FILM FESTIVAL 2020 (Italy) Premio del Jurado Mejor Actriz (Mercedes León) / Jury Award Best Actress (Mercedes León)

 

27 SELECCIONES / SELECTIONS
 

CORONADO ISLAND FILM FESTIVAL 2020 (USA)
ALMA, FESTIVAL INTERNACIONAL DE CORTOMETRAJES DE ALMASSORA 2020 (Spain)

29 FESTIVAL DE CINE DE MADRID - PNR (Spain) Festival calificador para los Goya / Qualifying Festival for the Goya Awards
FESTIVAL DE CINE DE GIRONA 2020 (Spain)
FESTIVAL DE CORTOMETRAJES DE GIJÓN - CORTOGIJÓN 2020 (Spain)
FESTIVAL NACIONAL DE CORTOMETRAJES CIUDAD DE ÁVILA - AVILACINE 2020 (Spain)
MUESTRA DE CINE MUJERES EN ESCENA 2020 (Spain)
4º FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA DE CINE DE TENERIFE (FIMUCITÉ) 2020 (Spain) – Sección Oficial FIMUCINEMA
FESTIVAL DE CINE ANDALUZ DE BURGUILLOS 2020 (Spain)
VILLAMMARE FILM FESTIVAL 2020 (Italy)
V MOSTRA CURTS DE MOSCATELL 2020 (Spain)
FESTIVAL DE CINE DOCUMENTAL ALCANCES 2020 (Spain) Sección “Cortos a la fresquita” / "Shorts a la Fresquita" Section
XVI FESTIVAL NACIONAL DE CORTOMETRAJES "SILES CINEMA 2020" (Spain) Finalista / Finalist
VII GALACTICAT. MOSTRA DE CINEMA FANTÀSTIC DE PONENT (Spain) Sección Oficial (Género libre) / Official Section (Free genre)
Aplazado / Postponed
FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE DE CALZADA DE CALATRAVA 2020 (Spain) Sección Oficial (Categoría Hiparquía) / Official Selection (Hipparchia Category)
CERDANYA FILM FESTIVAL 2020 (Spain)
32 FESTIVAL DE CINE DE L’ALFÀS DEL PI (Spain) Festival calificador para los Goya / Qualifying Festival for the Goya Awards
ISLANTILLA CINEFÓRUM 2020 (Spain) Nominado Premio RTVA a la Creación Audiovisual Andaluza / Nominated for the RTVA Award for Andalusian Audiovisual Creation
FESTIVAL DE CORTOS KORTERRAZA GASTEIZ 2020 (Spain) Sección Oficial Sensibiliza / Awareness Official Selection
GALAPÁN FILM FESTIVAL 2020 (Spain)
IX CERTAMEN DE CORTOMETRAJES "DECORTOAN JOVEN" 2020 (Spain) Nominado Premio Igualdad / Nominated for the Equality Award

AARETALER KURZFILMTAGE 2020 (Switzerland)
PREMIOS FUGAZ - CORTOESPAÑA 2020 (Spain) Finalista / Finalist

SKYLINE BERNIDORM INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2020 (Spain)
SEMANA DEL CORTOMETRAJE DE LA COMUNIDAD DE MADRID 2020 (Spain) Festival calificador para los Goya / Qualifying Festival for the Goya Awards
SEMANA DEL CINE DE MEDINA DEL CAMPO 2020 (Spain) Certamen Nacional / National Competition - World Premiere Festival calificador para los Goya / Qualifying Festival for the Goya Awards

 

EMPRESA PRODUCTORA / PRODUCTION COMPANY


Alfonso Díaz P.C.

Productoras asociadas / Asociated Production Companies: Jesús Soria P.C. & Claqueta Blanca SL

DATOS TÉCNICOS / SPECIFICATION SHEET

País de Producción / Country of Production: España / Spain
Fecha Rodaje / Date of Shooting: 2019
¿Es primera Obra? / First work as Director? No
¿Es obra de estudiante? / Student Film? No
Año Producción / Year of Production: 2020
Calificación ICAA / Official Rating: Apta para todos los públicos / Suitable for all audiences
Lugar de Rodaje / Place of Shooting: Madrid, España / Spain
Género / Genre: Ficción / Fiction. Drama tragicómico / Tragicomic Drama
Temáticas o posibles nichos / Themes & Possible Tags: Tragicomedia, Social, Humor, Mujer, Violencia de Género, Derechos Humanos, Andaluz / Tragicomedy, Social, Humour, Women, Gender Violence, Human Rights, Andalusian
DCP: Sí / Yes
Duracion exacta / Lenght: 14:56
Color: Color
Formato de grabación/ Format: 2,8 K
Cámara / Camera: Alexa Mini +  Cooke Anamporphics
Aspect Ratio: 2:39:1
Mezcla Sonido / Sound mixing: Estéreo y 5.1 / Stereo and  5.1
Idioma original / Original Language: Español / Spanish
Subtítulos disponibles / Available Subtitles: Inglés, Francés e Italiano / English, French & Italian


FICHA ARTÍSTICA / CAST

 

Mercedes León, Teresa Soria Ruano, Paula Iglesias, Olga Alamán, Irene Rubio, Carlos Iglesias, Emilio Linder, María Bazán, Alba Gallego, Jesús Soria y Néstor Aizcorbe.

FICHA TÉCNICA / SPECIFICATION SHEET


Director / Director: Alfonso Díaz
Guión / Screenplay: Alfonso Díaz
Director Fotografía / Cinematography: Luis Ángel Pérez
Sonido Directo / Sound: Daniel Bravo, Ana de Gregorio y Xulia Lechuga
Edición y montaje / Editing: Adoración G. Elipe
Jefe Producción / Production Manager: Jesús Soria
Música / Music: Pilar Onares
Dirección Artística / Artistic Director: Carlos Barea
Maquillaje y Peluquería / Make Up & Hair-dresser: Ana Lago
Vestuario / Wardrobe: Irene Rubio
Ayudante de dirección / Assistant Director: Ángela Valverde
Script / Continuity: Ángel Alegría
Montaje de Sonido y Mezcla de Sonido / Sound editing & Sound mixer: Daniel Bravo
Controller: Gerardo de las Morenas
Etalonaje / Color Grading: Óscar Gómez H.
Grafismo / Graphic Design: Daniel Luna Sol & Tasio
Productor Ejecutivo / Executive Producer: Alfonso Díaz

SINOPSIS / SYNOPSIS

 

ESPAÑOL

Conchi se convierte sin querer en el centro de atención por su extraña conducta. Sus actos son un reflejo de lo que sucedía.

ENGLISH

Conchi accidentally becomes the center of attention because of her strange behavior. Her actions are a reflex of what was happening.

FRENCH

Conchi devient accidentellement le centre d'attention à cause de son comportement étrange. Ses actions sont un reflet de ce qui se passait.

ITALIAN

Conchi diventa accidentalmente al centro dell'attenzione a causa del suo strano comportamento. Le sue azioni sono il riflesso di ciò che stava accadendo.


BIOFILMOGRAFÍA DIRECTOR / DIRECTOR’S BIOFILMOGRAPHY

ESPAÑOL

Alfonso Díaz (1983. Madrid, España) Productor, Director, Guionista. Mis trabajos han obteindo 80 Premios y 480 selecciones en Festivales como Seattle (SIFF), Cleveland (CIFF), Interfilm Berlin, Bogoshorts, Go Short, o en el Festival de Cine de Huesca, todos ellos festivales que
califican para los Oscar.

Mi cortometraje, "El Atraco", ha ganado 66 premios y ha sido seleccionado en 175 festivales. Mi úlltimo cortometraje"Acto Reflejo", obtuvo la financiación del ICAA y apoyo de la Comunidad de Madrid y se estrenó en la Sección Oficial de Cortometrajes de Medina del Campo 2020. Desde 2012, también trabajo como distribuidor con mi catálogo LINE UP Shorts - Film Distribution.

Filmografía destacada:

(2010) “The story of de David Leonard Sutton"
(2011) "Rött Hår / Svart" (Pelirrojo / Negro)
(2012) "2ºA"
(2014) "Cambio de sentido"
(2017) "El atraco"
(2020) "Acto reflejo"

ENGLISH

Alfonso Díaz (1983. Madrid, Spain) Producer, Director, Scriptwriter. My works have won 80 awards and 480 selections in festivals such as Seattle (SIFF), Cleveland (CIFF), Interfilm Berlin, Bogoshorts, Go Short, or the Huesca Film Festival, all of them Oscar-qualifying festivals. My
short film, "The robbery", has won 66 awards and has been selected in 175 festivals. My latest short film, "As a reflex", obtained funding from the ICAA and support from the Community of Madrid and premiered in the Official Short Film Section of Medina del Campo 2020. Since 2012, I also work as a distributor with my catalogue LINE UP Shorts - Film Distribution.

Outstanding filmography:

(2010) "The story of de David Leonard Sutton"
(2011) "Rött Hår / Svart" (Red Haired / Black)
(2012) "2A"
(2014) "Turnaround"
(2017) "The robbery"
(2020) "As a reflex"

Huelva (España /Spain). +34 645861119. info@lineupshorts.com